Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/finance/public_html/plugins/system/settings/settings.php:39) in /home/finance/public_html/plugins/system/jat3/jat3/core/parameter.php on line 107
Кафедра фінансів НаУКМА — Університет Бергена - Кафедра фінансів НаУКМА
Україна, 04655, м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2 корпус 6, кім. 410, тел.(044)425-60-42, 425-77-37 (факс)

18 травня в НаУКМА відбулась гостьова лекція Джона Тейлора – профессора Стенфордського університету, автора загальновідомого "правила Тейлора", в минулому старшого економіста і члена Ради економічних радників при Президентові США та заступника міністра фінансів США. Лекція була присвячена темі "The Importance of Independent Rule-Based Central Banks".

 Весняний семестр в Університеті Бергена (Норвегія) проведуть студенти магістерської програми кафедри фінансів. Проект Європейського Союзу «Erasmus+ Program» та тривала співпраця з Університетом міста Берген дають нашим студентам чудово можливість навчання за кордоном, оволодіння сучасними знаннями та навичками та розширення свого світогляду. Кафедра фінансів вдячна Erasmus+ та Університету міста Берген за такі чудові можливості для студентів.

 Новий навчальний рік магістрів кафедри фінансів розпочався з лекцій Девіда Віта, випускника школи урядовців ім. Дж. Кенеді Гарвардського університету та професора Університету міста Берген. Девіт Віт викладає унікальний курс "Поглиблені методи системної динаміки у фінансах". Опанування методів системної динаміки дозволить студентам збагатити їх дослідницьку діяльність та підвищити їх професійний рівень. Крім того, у рамках проекту кафедри фінансів щодо співпраці з групою системної динаміки в Бергені вже протягом багатьох років студенти фінансисти мають можливість обмінюватися досвідом зі своїм іноземними колегами в рамках міжнародних стажувань. 

Новий навчальний рік для групи студентів НаУКМА розпочався в дещо незвичних умовах. В рамках міжнародної співпраці між Києво-Могилянською академією та Бергенським університетом, бакалаври, магістри, аспіранти та викладачі кафедри фінансів отримали можливість навчання в Норвегії. Проект орієнтований на вивчення моделювання за допомогою методів системної динаміки. Перший етап співпраці розпочався у 2012 році, а успіхи проекту стали основою для розширення цілей його та можливостей. У 2016-2019 роках метою співпраці стає підготовка 45 експертів з СД, залучення до проекту ще одного українського університету (ЛНУ ім.. І.Франка), впровадження другого онлайн курсу та співпраця з українськими середніми загальноосвітніми школами. Для успішної реалізації масштабів окреслених цілей було збільшено кількість учасників та підтверджено відповідне фінансування урядом Норвегії. Своїми враженнями від першого тижня нового досвіду діляться безпосередні учасники проекту цього року.

Аспірантка кафедри фінансів Первін Дадашова разом із колегами Девідом Вітом (Університет м. Бергена, Норвегія) та Катериною Ганіною (Ірпінська спеціалізована школа № 2, Україна) представили власний дослідницький навчальний проект на міжнародній конференції "Systems Thinking & Dynamic Modeling Conference for K-12 Education" що проходила в США. 

 Викладачі кафедри фінансів Олена Прімєрова та Тетяна Буй відвідали Берген (Норвегія) для проходження тренінгу та увійшли до складу міжуніверситетської комісії з захисту дослідницьких проектів з курсу «Policy Design and Implementation”.

Кафедра фінансів НаУКМА отримала підтвердження про перемогу в конкурсі проектів від Новержського центру Міжнародної співпраці в галузі освіти (SIU). Проект «Extended Learning of Economics with Dynamic Modeling», що буде виконуватися спільно з давнім партнером НаУКМА – Університетом Бергена в Норвегії – підтримано.

Група дослідників, що працювали в рамках проекту, є дуже продуктивною. У грудні 2012 року перша когорта студентів що навчалися в Університеті Бергена, проф. Девід Віт та проф. Ірина Лукяненко доповідали на міжнародній конференції “From Individual Choices to National Strategies of International Cooperation in Education”в Університеті Ставангера (Норвегія). У 2013 році проф. Девід Віт презентував досягнення, вивчені уроки та здобутки в рамках проекту на міжнародній конференції “Developments in Economics Education” у Сполученому Королівстві. У 2014 році Олександр Фарина під керівництвом Девіда Віт розробив модель монетарного сектору України за допомогою методу системної динаміки, яку було описано у статті та презентовано на міжнародній конференції товариства системної динаміки у Делфті (Нідерланди). Протягом 2015 року вже шість учасників проету брали участь у щорічній конференції товариства системної динаміки у США. Крім того результати співпраці та вивчення методу викладено у великій кількості наукових праць: дисертація на здобуття ступеня кандидата наук (Ph.D), чотири квалыфікаційні магістерські роботи, чотири статті у наукових журналах, більш ніж 15 виступів на конференціях. Повний список публікацій представлено нижче. 

Дисертація та кваліфікаційні роботи

Anton Lytvyn (2016) Modeling of the Anti-crisis Financial Management Processes in Ukrainian Insurance Companies [Modelyuvannya protsesiv antykryzovoho finansovoho upravlinnya v diyal'nosti strakhovykh kompaniy Ukrayiny] (PhD Dissernation). NaUKMA, Kyiv.

Протягом 2012-2015 рр., в рамках декількох проектів було профінансовано 14 семестрових стажувань студентів НаУКМА та 3 візити професорів НаУКМА до Університету Бергена для вивчення системної динаміки. 

Осінь 2016 – відкрито можливості стажувань для 4 студентів PhD програми та 7 студентів магістерської програми;

Весна 2016 – 2 PhD студенти (Данило Пирогов, Аліна Новік) та 2 магістри (Олександр Куль, Марія Марковська) вивчають системну динаміку в UiB;

Весна 2015 – 4 PhD студенти (Олександр Фарина, Ярослава Стельмашенко, Антон Литвин та Первін Дадашова) вивчають системну динаміку в UiB;

Три базові курси з системної динаміки є частиною міжнародної Магістерської програми з Системної динаміки (СД) в UiB. Перший курс - Principles of Dynamic Social Systems (Erling Moxnes) пропонує введення до методу СД. Другий курс - Model-based Analysis and Policy Design (Pal Davidsen) дозволяє студентам розшири свої знання про метод СД. Третій курс - System Dynamics Modeling Process (David Wheat) базується на кейсах, покликаних розвивати навички побудови моделей для поясення складних соціальних а економічних систем, що існують у реальному світі. Надзвичайно важливим є четвертий курс, що було розроблено спеціально для українських студентів, аби вони змогли побудувати версію макроекономічної моделі системної динаміки для Українита названо Special Topics in System Dynamics (David Wheat). Крім того українським студентам пропонується також курс з розробки та реалізації різноманітних управлінських політик на основі власних моделей в рамках Policy Design and Implementation. 

Вагомим здобутком співпраці стало впровадження в НаУКМА у 2014 році курсу для бакалаврів "Застосування методів системної динаміки у фінансах". Не менш значимим стало і відкриття курсу "Методи системної диманіки у фінансах" у 2015 році як поглибленого курсу з вивчення даного методу моделювання. 

 

У 2012 році, після тривалого періоду інформаційної співпраці, група системної динаміки з Університету Бергена (UiB) та кафедра фінансів Національного університету "Києво-Могилянська академія" запустили міжнародний проект, що спрямовано на створення потенціалу для застосування системної динаміки в Україні. Проект названо "Learning Economics with Dynamic Modeling". Його побудовано на основі стратегії "train the trainers", проект забезпечив 16 візитів студентів та 3 професорів з Києва до Норвегії для вивчення методів системної динаміки, аби згодом вони поширили отримані знання серед колег. У 2014 році в НаУКМА було започатковано курс "Застосування методів системної диманіки у фінансах", крім того метод використано при розробці матеріалів для низки інших дисциплін. Крім того у 2015 році було започатковано онлайн курс для студентів магістерської програми, що зробило партнерство ще більш стабільним та перспективним. На сьогодні НаУКМА та UiB мають багато можливостей мобільності через гранти Erasmus+ а також розвивають подальшу стратегію для освітньої та наукової співпраці. 

Ви тут:Головна Міжнародна співпраця Університет Бергена